Żyj! - powiedziała nadzieja.. - Bez Ciebie nie mogę - odparło cicho życie..

czwartek, 13 maja 2010

Pomidorowa z serowymi kuleczkami

Składniki na 4 porcje: 
2 kartoniki (po 1/2 l) zagęszczonego soku pomidorowego     
2 cebule   
ząbek czosnku      
2 łyżki oleju
szklanka bulionu warzywnego                  
2 łodygi selera naciowego                                        
-  4 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
-  sól, pieprz, cukier
KULECZKI SEROWE :
-  25 dag ziemniaków
-   żółtko
-  3 łyżki mąki
-  10 dag startego żółtego sera
-   olej
Etapy przygotowania
- Cebule i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Wlać sok pomidorowy i bulion, gotować 25 min na małym ogniu, przetrzeć.
- Seler umyć, pokroić na cienkie paseczki. Listki tymianku umyć. Seler i tymianek dodać do zupy, gotować 5 minut, przyprawić.
- KULECZKI : ziemniaki wyszorować, gotować w osolonej wodzie około 25 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, zemleć. Dodać żółtko, mąkę i starty ser, zagnieść gładkie ciasto. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Olej rozgrzać w głębokim rondlu. Z ciasta serowego formować niewielkie kuleczki, smażyć porcjami w gorącym oleju. Wyjąć łyżką cedzakową, podawać z zupą.


Źródło: "Moje gotowanie"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz