- 2 kartoniki (po 1/2 l) zagęszczonego soku pomidorowego
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- sól, pieprz, cukier
KULECZKI SEROWE :
- 25 dag ziemniaków- żółtko
- 3 łyżki mąki
- 10 dag startego żółtego sera
- olej
Etapy przygotowania
- Cebule i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Wlać sok pomidorowy i bulion, gotować 25 min na małym ogniu, przetrzeć.
- Seler umyć, pokroić na cienkie paseczki. Listki tymianku umyć. Seler i tymianek dodać do zupy, gotować 5 minut, przyprawić.
- KULECZKI : ziemniaki wyszorować, gotować w osolonej wodzie około 25 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin, zemleć. Dodać żółtko, mąkę i starty ser, zagnieść gładkie ciasto. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Olej rozgrzać w głębokim rondlu. Z ciasta serowego formować niewielkie kuleczki, smażyć porcjami w gorącym oleju. Wyjąć łyżką cedzakową, podawać z zupą.
Źródło: "Moje gotowanie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz